Chana Biryani Recipe

  • PREP TIME
    15
  • COOK TIME
    45
  • SERVING
    3
  • VIEWS
    1688

Research Content

Chana biryani recipe is a must try if you are looking for something new in your biryani. Amazing in flavor that you will ditch regular chicken biryani. Give this chana biryani recipe a try and share your feedback with us.


Ingridients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

Step 1
In a bowl add chickpea, water and soak it for overnight.

Step 2
Simmer water in a pan, add 1 tablespoon salt, soaked chickpea and boil until chickpeas are fully tender. Set aside.

Step 3
In a bowl add tamarind, water and soak it for 5 to 10 minutes.

Step 4
Then deseed the soaked tamarind and separate the pulp for later use.

Step 5
Heat oil in a pan, add sliced onion and fry until golden brown. Then take out fried onion from pan.

Step 6
Add fried onion in a blender, add yogurt and blend until you get a smooth paste.

Step 7
In the same oil add ginger garlic paste and sauté it for a minute. Then add tomato puree, onion paste, salt, red chili flakes, red chili powder, coriander powder, cumin seeds, turmeric and bay leaves. Mix all these ingredients well and cook for 4 to 5 minutes on medium low flame.

Step 8
Then add tamarind pulp, dry plums and cook for one more minute. Lastly add boiled chickpeas and cook until oil appears.

Step 9
In a pan simmer water; add salt, cumin seeds, cinnamon sticks, black cardamoms, black peppercorn and star anise. Lastly add soaked rice in it and boil until rice is 80% cooked. Strain and set aside.

Step 10
Grease a pot with oil, add boiled rice, top it with chickpea masala and sprinkle fried onion, coriander leaves, mint leaves and lemon slices on top.

Step 11
Repeat the same layering process and lastly drizzle food color (mixed in water), green chilies on oil on top.

Step 12
Cover and cook on low flame for 15 minute. Your tasty chana biryani is ready to serve.


اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

Step 1
ایک باؤل میں چنے اور پانی ڈال کر رات بھر بھگو کر رکھیں۔

Step 2
اب ایک برتن میں پانی ابلنے دیں اور اس میں ایک کھانے کا چمچ نمک اور بھگوئے ہوئے چنے ڈال کر اچھی طرح گلنے تک ابلنے دیں۔

Step 3
ایک باؤل میں املی اور پانی ڈال کرچنے بھگو کر رکھ دیں۔

Step 4
اب بھگوئی ہوئی املی سے گھٹلی نکال کر گودا سائیڈ پر رکھ دیں۔

Step 5
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں سلائس کیا ہوا پیاز ڈال کر گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔

Step 6
اب ایک بلینڈر میں فرائی کیا ہوا پیاز اور دہی ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کر لیں۔

Step 7
پھر اسی آئل میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر ایک منٹ بھون لیں۔اب اس میں پسے ہوئے ٹماٹر، پیاز پیسٹ، نمک، کٹی لال مرچیں، لال مر چ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، ذیرہ،ہلدی اور کڑی پتا ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کرلیں اور چار سے پانچ منٹ درمیانی ہلکی آنچ پر پکا لیں۔

Step 8
پھر اس میں املی کا گودا اور خشک آلو بخارا ڈال کر ایک منٹ اور پکائیں۔اب اس میں ابلے ہوئے چنے ڈال کر آئل اوپر آنے تک پکائیں۔

Step 9
ایک برتن میں پانی، نمک، ذیرہ، دارچینی، کالی الائچی، ثابت کالی مرچ،بادیان اور چاول ڈال کراسی فیصد پکنے تک پکائیں۔

Step 10
ایک برتن کو آئل سے گریس کرکے اس میں ابلے ہوئے چاول، چنا مصالحہ ڈا ل کر، تلے ہوئے پیاز، دھنیے کے پتے، پودینے کے پتے اور لیموں سلائس ڈال کر چھڑک دیں۔

Step 11
اب اسی طرح کی ایک اور تہہ گاکر اس پر کھانے کا رنگ، سبز مرچیں اور آئل ڈال دیں۔

Step 12
پھر ڈھکن سے ڈھک کر ہلکی آنچ پر پندرہ منٹ پکائیں، مزیدار چنا بریانی ریسپی تیار ہے۔

LEAVE A REVIEW