One Bite Papri Chaat Recipe

  • VIEWS
    2190

Research Content

One bite papri chaat a crunchy snack in street style for your Iftar. The crunchy, sweet and spicy combo is as appealing in taste as it looks. Give this one bite papri chaat recipe a try and share your feedback with us.

Flour 2 cup
Carom seeds 1 tbsp
Salt to taste
Ghee 1 tbsp
Water as required
Ingredients for Chana chaat:
Chickpeas (boiled) 1 cup
Potatoes boiled (small cube) 1 cup
Onion (chopped) 1/2 cup
Tomatoes (chopped) 1/2 cup
Chaat masala 1 tsp
Salt to taste
Lemon juice 2 tbsp
Black pepper 1/4 tsp
Ingredients khati meethi imli chutney:
Tamarind pulp 1 cup
Sugar 2 tbsp
Red chili flakes 1 tbsp
Salt to taste
Cumin powder 1/2 tsp
Mint 3 tbsp
Ingredients for sweet yogurt:
Yogurt 1 cup
Sugar 1 tbsp
Ingredients for assembling:
Anar dana (as required)
Sev nimko (as required)
Channa chaat (as required)
Imli chutney (as required)
Sweet yogurt (as required)
Directions:
In a bowl add flour, carom seeds, salt, ghee and mix well.
Add water as required and knead soft dough, keep it aside for 5 to 10 minutes.
Divide the dough in two equal parts, take one part and roll it out.
Now with help of a round cutter, cut circles of dough and prick them with fork.
Heat oil in a pan and deep fry dough circles until light golden brown. Set aside.
Directions for Channa Chaat:
In a bowl add chickpea, potatoes, onion, tomatoes, chaat masala, salt, lemon juice and black pepper.
Mix them well and your channa chaat is ready, keep it aside.
Directions for Khati Meethi Imli Chutney:
In a blender add tamarind pulp, sugar, red chili flakes, salt, cumin powder and mint.
Blend until you get a smooth paste. Your khati meethi imli chutney is ready. Set aside.
Directions for Sweet Yogurt:
In a bowl add yogurt, sugar and whisk well. Your sweet yogurt is ready. Set aside.
Directions for Assembling:
Take a bite size prepared papri, top it with channa chaat, green chutney, yogurt, imli chutney.
Garnish them with anar dana and sev nimko. Your crispy and tasty one bite papri chat is ready to serve.
Preparation time: 20-25 minutes
Cooking time: 35-40 minutes
Serving: 5-6 persons

ون بائٹ پاپری چاٹ ریسپی
ڈو بنانے کے اجزاء:
میدہ 2کپ
اجوائن 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
گھی 1کھانے کا چمچ
پانی حسبِ ضرورت
چنا چاٹ بنانے کے اجزاء:
ابلے ہوئے چنے 1کپ
ابلے ہوئے آلو 1کپ
پیاز آدھا کپ
ٹماٹر آدھا کپ
چاٹ مصالحہ 1چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
لیموں کا رس 2کھانے کے چمچ
کالی مرچ 1چوتھائی چائے کا چمچ
کھٹی میٹھی املی چٹنی بنانے کے اجزاء:
املی کا گودا 1کپ
چینی 2کھانے کے چمچ
کٹی لا ل مرچ 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
ذیرہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
پودینہ 3کھانے کے چمچ
سویٹ یوگرٹ بنانے کے اجزاء:
دہی 1کپ
چینی 1کھانے کا چمچ
اسمبلنگ کے اجزاء:
انا ر دانہ حسبِ ضرورت
نمکو حسبِ ضرورت
چنا چاٹ حسبِ ضرورت
املی چٹنی حسبِ ضرورت
میٹھا دہی حسبِ ضرورت
ترکیب:
ایک باؤل میں میدہ، اجوائن، نمک اور گھی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
اب اس میں پانی ڈال کر نرم ڈو گوندھ لیں اور پانچ سے دس منٹ سائیڈ پر رکھ دیں۔
پھر ڈو کو دو برابر حصوں میں کاٹ لیں اور ایک حصے کو بیل لیں۔
اب ایک گول کٹر کی مدد سے ڈو کو گولائی میں کاٹ لیں۔
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس گولائی میں کٹی ہوئی ڈو کو گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔
اب ایک باؤل میں چنے، آلو، پیاز، ٹماٹر، چاٹ مصالحہ، نمک، لیموں کا رس اور کالی مرچ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں، چنا چاٹ تیار ہے۔
میٹھی املی چٹنی بنانے کی ترکیب:
ایک بلینڈر میں املی کا گودا، چینی، کٹی لال مرچ، نمک، ذیرہ پاؤڈر اور پودینہ ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کر لیں، چٹنی تیار ہے۔
میٹھا دہی بنانے کی ترکیب:
ایک باؤل میں دہی اور چینی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں، دہی تیار ہے۔
اسمبلنگ:
بائٹ سائز کی تیار پاپری لیں اس میں چنا چاٹ، سبز چٹنی، دہی اور املی چٹنی بھر دیں۔
اب انار دانہ اور نمکو سے گارنش کرکے سرو کریں۔
تیاری کا وقت: 20-25منٹ
پکانے کا وقت: 35-40منٹ
افراد: 5-6

LEAVE A REVIEW