Recipes

More

×

Aloo Lacha Paratha Recipe | Sehri Recipes

Aloo Lacha Paratha Recipe | Sehri Recipes

  • PREP TIME
    20
  • COOK TIME
    15
  • SERVING
    4

Aloo Lacha Paratha is a classic recipe to fill your appetite in sehri. Fill it with delicious potato filling and have a bit of this lachay day paratha with mint chutney. Try out this Aloo Lacha Paratha in your sehri today and let us know how it turned out.

 Ingredients

Ingredients for Dough Preparation:
Ingredients for Potato Mixture:
Ingredients for Paratha:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add wheat flour, all-purpose flour, salt, oil, water and knead a smooth dough. Let it rest for 15-20 minutes.

2 .
In a pan heat coriander seeds and cumin seeds separately until they are fragrant. Take off flame and set aside.

3 .
In a bowl add potatoes and mash them well.

4 .
Now add ginger garlic paste, fennel seeds, red chili flakes, salt, red chili powder, coriander seeds, cumin seeds, garam masala powder, green chilies, green coriander, onion and mix them well. your Potato Mixture is ready. Set aside.

5 .
Take the prepared dough and divide it into 4 equal parts. Make dough balls of each part and roll them out into flat circle.

6 .
Spread ghee on it, sprinkle flour over it, and now spread prepared potato mixture evenly.

7 .
Fold the prepared paratha start from side to the other. Now roll it giving it swiss roll shape.

8 .
Sprinkle flour again and roll it out into flat circle again.

9 .
Transfer it onto preheated pan and cook each side until crispy and fully done. Brush oil on each side.

10 .
Your Aloo Paratha is ready to serve.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ڈو بنانے کے لئے ایک باؤل میں گندم کا آٹا، میدہ، نمک، کھانے کا تیل اور پانی ڈال کر ڈوگوندھ لیں اور پندرہ سے بیس منٹ سائیڈ پر رکھ دیں۔

2 .
آلوؤں کا مکسچر بنانے کے لئیایک پین میں دھنیا اور زیرہ کو الگ الگ گرم کریں اور چولہا بند کرکے سائیڈ پر رکھ دیں۔

3 .
اب ایک باؤل میں آلو ڈال کر اچھی طرح میش کر لیں۔

4 .
پھر اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ، سونف، کٹی سرخ مرچیں، نمک، لال مرچ پاؤڈر، دھنیا، زیرہ، گرم مصالحہ پاؤڈر، ہری مرچ، ہرا دھنیا اور پیاز ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔آلوؤں کا آلو مکسچر تیار ہے۔

5 .
پراٹھا بنانے کے لئے ڈو کو چار برابر حصوں میں کاٹ کر پیڑے بنائیں اور بیل لیں۔

6 .
اب اس پر گھی پھیلا کرمیدہ چھڑکیں اورآلوؤں کا مکسچراچھی طرح پھیلا دیں۔

7 .
پھر تیار شدہ پراٹھے کو ایک طرف سے دوسری طرف فولڈ کریں۔ اب اسے سوئس رول کی شکل دیتے ہوئے رول کریں۔

8 .
اب ا س پر دوبارہ میدہچھڑکیں اور اسے دوبارہ بیل لیں۔

9 .
پھر اسے پہلے سے گرم پین پردونوں سائیڈوں سے کرسپی اور اچھی طرح پکنے تک پکا لیں۔اور برش سے آئل لگائیں۔

10 .
آلو پراٹھا تیار ہے۔

Recipe Tips