Chicken Shashlik Biryani Recipe

  • PREP TIME
    15
  • COOK TIME
    35
  • SERVING
    3

Research Content

Shashlik biryani is simply amazing is taste with a different saucy flavor. Serve with chicken skewers and give it a tempting look as well. Give this shashlik recipe a try and share your feedback with us.


 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add chicken, ginger garlic paste, salt, soy sauce, black pepper, sugar, paprika, oil, mustard sauce and chili flakes. Mix it well and marinate it for 10 to 15 minutes.

2 .
Set aside half of the chicken and thread half of it on wooden skewers along with veggies.

3 .
Heat a grill pan and grill chicken skewers for 4 minutes each side and take it off.

4 .
Soak rice for almost an hour as per the instructions on the pack.

5 .
In a pot simmer water, add oil, salt, cinnamon stick, star anise, cloves and bay leaf.Add soaked rice and cook until 80% done. Drain and set aside.

6 .
In a pot add oil, ginger garlic paste and sauté it for a minute. Then add tomato puree, whole spices, salt, turmeric, red chili powder, bay leaf and cook for 4 to 5 minutes. Then add tomato paste, mix well and add other half chicken. Cook for 4 to 5 minutes more. Now add yogurt, cumin, coriander, garam masala and give it a good mix. Cook it for about 7 to 8 minutes or until oil separates. Your gravy is ready. Lastly add veggies, mix it well and take it off.

7 .
In a pot add gravy in bottom, layer it with boiled rice. Repeat the layering process.Lastly top it with mint, coriander leaves, fried onion, food color and green chilies.Cover lid and simmer it on low flame for about 10 minutes.

8 .
Your tasty shashlik biryani is ready to serve.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ایک باؤل میں چکن، ادرک لہسن پیسٹ،نمک، سویا سوس، کالی مرچ، چینی، پیپریکا، کھانے کا تیل، مسٹرڈ سوس اور کٹی لال مرچیں ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کرکے دس سے پندرہ منٹ میرینیٹ کرکے رکھ دیں۔

2 .
اب آدھا چکن سائیڈ پر رکھ دیں اور آدھے چکن، سبزیوں کو سیخوں پر لگا لیں۔

3 .
پھر ایک گرِل پین کو گرم کرکے سیخوں دونوں سائیڈوں سے چار منٹ تک پکائیں۔

4 .
پیکٹ پر دی گئی ہدایات کے مطابق چاولوں کو بھگو کر رکھ دیں۔

5 .
اب ایک پین میں پانی ڈال کر ابلنے دیں اور اس میں کھانے کا تیل، نمک، دارچینی، بادیان، لونگ، کڑی پتا اور بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر اسی فیصد پکنے تک پکائیں۔

6 .
ایک پین میں کھانے کا تیل اور ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر ایک منٹ بھون لیں۔اب اس میں پسے ہوئے ٹماٹر، ثابت مصالحے، نمک، ہلدی، لال مرچ پاؤڈر اور کڑی پتا ڈال کر چار سے پانچ منٹ پکائیں۔پھر اس میں ٹماٹر پیسٹ اور آدھا بچا ہوا چکن ڈال کر چار سے پانچ منٹ پکائیں۔اب اس میں دہی، ذیرہ، دھنیا او گرم مصالحہ ڈال کر اچھی طرح مکس کرکے سات سے آٹھ منٹ پکائیں، گریوی تیار ہے۔پھر آخر میں سبزیاں ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور چولہا بند کردیں۔

7 .
ایک برتن میں تیاری کی ہوئی گریوی ڈال کر اس پر چاولوں کی تہہ لگائیں اور اسی عمل کو دہرائیں۔ اب اس پر پودینہ، دھنیے کے پتے، تلا ہوا پیاز، سبز مرچیں اور کھانے کا رنگ ڈال کر ڈھکن سے ڈھانپ دیں اور ہلکی آنچ پر دس منٹ دم پر رکھ دیں۔

8 .
مزیدار چکن شاشلک بریانی تیار ہے۔

LEAVE A REVIEW