Recipes

More

Chicken Tikka Steam Roast Recipe

Chicken Tikka Steam Roast Recipe

  • PREP TIME
    15
  • COOK TIME
    40
  • SERVING
    4

Chicken Tikka Steam Roast is a perfect juicy chicken that will make you crave more.  Serve this delicious Pudina Chutney and make your meal memorable. Give this Chicken Tikka Steam Roast a try and let us know how it turned out.

 Ingredients

Ingredients for Soaked Chicken:
Ingredients for Dry Roast Masala:
Ingredients for Marinade Preparation:
Ingredients for Chicken Tikka Steam Roast:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
Take chicken pieces and place deep cuts on them with a knife.

2 .
Transfer them into a bowl, add water, vinegar, and ginger garlic paste, and mix well. Soak the chicken for 15 mins. Note: Wash it thoroughly and pat dry before marinating.

3 .
In a heated pan add black cardamoms, green cardamoms, cinnamon sticks, star anise, cloves, mace, black peppercorns, nutmeg, coriander seeds, cumin seeds, bay leaves and roast until fragrant.

4 .
Add these roasted spices into grinder and grind until you get a fine powder. Your Dry Roast Masala is ready. Set aside.

5 .
In a bowl add yogurt, red chili powder, red chili flakes, turmeric powder, dry roast masala, salt, orange food color, lemon juice and mix it well. Your Marinade is ready.

6 .
In a bowl add soaked chicken, prepared marinade, flour, beaten egg and mix it well. Marinate the chicken for 1 hour.

7 .
Deep fry the marinated chicken for 2-3 mins or until golden brown.

8 .
Now in a steamer add water and bring it to a boil. Place the fried chicken in the steamer and cover it. Steam over low flame for 15-20 mins.

9 .
Now transfer the steamed chicken into a bowl and place aluminum cup in center. Add heated coal piece in it and drizzle oil on it. Cover the bowl and smoke the chicken for 1 min.

10 .
Your Chicken Tikka Steam Roast is ready. Serve it with pudina chutney and enjoy.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
چکن بھگونے کے لئے چکن کےپیسیز لیں اورچھڑی سے گہرے کٹ لگالیں۔

2 .
اب انہیں ایک باؤل میں ڈال کر اس میں پانی، سرکہ اور ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔اب اس میں چکن پیسیز کو منٹ تک بھگو دیں۔ نوٹ: اسے اچھی طرح دھو لیں اور میرینیٹ کرنے سے پہلے خشک کر لیں۔

3 .
ڈرائی روسٹ مصالحہ بنانے کے لئے ایک گرم پین میں کالی الائچی، ہری الائچی، دار چینی اسٹکس، بادیان، لونگ، جاوتری، کالی مرچ، جائفل، دھنیا، زیرہ اور تیز پتا ڈال کر خوشبودار ہونے تک روسٹ کر لیں۔

4 .
ان روسٹ کئے ہوئے مصالحوں کو گرائنڈر میں ڈالیں اور باریک پاؤڈر ہونے تک گرائنڈ کرلیں۔ڈرائی روسٹ مصالحہ تیار ہے۔

5 .
میرینیڈ بنانے کے لئے ایک باؤل میں دہی، لال مرچ پاؤڈر، کٹی لال مرچیں، ہلدی پاؤڈر، ڈرائی روسٹ مصالحہ، نمک، مالٹا کھانے کا رنگ اور لیموں کا رس ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔ میرینیڈ تیار ہے۔

6 .
چکن تکہ سٹیم روسٹ بنانے کے لئے ایک باؤل میں بھگویا ہوا چکن، تیار میرینیڈ، میدہ، پھینٹا ہوا انڈا ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اورچکن کو ایک گھنٹے کے لیے میرینیٹ کے لئے رکھ دیں۔

7 .
میرینیٹ کئے ہوئے چکن کودو سے تین منٹ تک یا گولڈن براؤن ہونے تک ڈیپ فرائی کرلیں۔

8 .
اب ایک سٹیمر میں پانی ڈال کر ابال لیں۔ پھر اس میں فرائی چکن ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر ہلکی آنچ پرپندرہ سے بیس منٹ تک سٹیم کر لیں۔

9 .
پھر ایک باؤل میں سٹیم کیا ہوا چکن ڈال کر اس ایک منٹ کے لئے دھواں دیں۔

10 .
مزیدار چکن تکہ سٹیم روسٹ تیار ہے۔

Recipe Tips