Creamy Bhalla Recipe

Research Content

Iftar is incomplete without a refreshing plate of creamy bhallay. This creamy bhalla recipe is a treat for your taste bud because of the smooth texture and bhallay which will melt in your mouth. Give a try to this Iftar special creamy bhalla recipe a try and share your feedback with us.

Creamy Bhallay Recipe
Ingredients for bhallay:
Skinless black lentil 3/4 cup
Yellow lentil 1/4 cup
Salt 1 tsp
Water 150ml
Almonds (chopped) 1/2 cup
Raisins 1/4 cup
Ingredients for Imli Chutney:
Tamarind pulp 2 cups
Brown sugar 1 cup
Salt 1 tsp
Red chili powder 1 tsp
Cumin powder 1 tsp
Vinegar 1 tbsp
Ingredients for dahi:
Milk 1 cup
Water 1/2 cup
Yogurt 500g (Yogurt should not be sour)
Cream 200ml
Salt 1 tsp
Sugar 1 tbsp
As required Chaat masala
Water or milk 1/2 cup
Directions for bhalay:
In a bowl soak both lentils separately overnight.
Grind soaked lentil with salt and add water as required. Grind until you get the smooth paste.
Then add almonds, raisins in prepared bhala mixture and mix well.
Directions for imli chutney:
In a pan add tamarind pulp, sugar, salt and red chili powder and mix well.
Cook for 5 to 6 minutes at the end add cumin powder and vinegar. Your chutney is ready.
Make small balls of daal mixture and fry until it becomes golden brown and dip in milk and water until soft.
In a separate bowl add cream, salt, sugar, yogurt, milk and mix it well.
Place dahi bhallay in a platter pour yogurt, imli sauce on top.
Then sprinkle chaat masala, chooped almonds on it and garnish with fresh mint.
Your tasty creamy dahi bhllay are ready to serve.
Preparation time: 10 minutes
Cooking time: 20 minutes
Serving: 5-6 persons

کریمی بھلا ریسپی
بھلے بنانے کے اجزاء:
دال ماش 3چوتھائی کپ
دال مونگ 1چوتھائی کپ
نمک 1چائے کا چمچ
پانی 150گرام
بادام آدھا کپ
کشمش 1چوتھائی کپ
املی چٹنی بنانے کے اجزاء:
املی کا گود ا 2کپ
براؤن شوگر 1کپ
نمک 1چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
سرکہ 1کھانے کا چمچ
دہی بنانے کے اجزاء:
دودھ 1کپ
پانی آدھا کپ
دہی 500گرام
کریم 200گرام
نمک 1چائے کا چمچ
چینی 1کھانے کا چمچ
چاٹ مصالحہ حسبِ ضرورت
پانی اور دودھ آدھا کپ
بھلے بنانے کی ترکیب:
ایک باؤ ل میں دونوں دالوں کو رات بھر بھگو کر رکھ دیں۔
اب ایک گرینڈر میں بھگوئی ہوئی دالیں اور نمک ڈال کراچھی طرح گرینڈ کر لیں۔
پھر اس میں بادام، کشمش اور تیار کیے ہوئے بھلوں کو مکسچر ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔
املی چٹنی ترکیب:
ایک پین میں املی کا گودا، چینی، نمک اور لال مرچ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
اب اس میں ذیرہ پاؤڈر اور سرکہ ڈال کر پانچ سے چھ منٹ پکائیں، چٹنی تیار ہے۔
پھر دال کے مکسچر سے چھوٹے چھوٹے گول شکل کے بھلے بنائیں اور گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کرلیں اور دودھ، پانی میں ڈِپ کریں جب نرم ہوجائیں۔
اب ایک دوسرے باؤل میں کریم، نمک، چینی، دہی اور دودھ ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔
پھر دہی بھلے پلیٹر میں رکھ کر اس پر دہی اور املی سوس ڈالیں۔
اب اس پر چاٹ مصالحہ اور بادام چھڑک کر تازہ دھنیے سے گارنش کر کے سرو کریں۔
تیاری کا وقت: 10منٹ
پکانے کا وقت: 20منٹ
افراد: 5-6

LEAVE A REVIEW