Recipes

More

Daal Masoor with Aloo Tikki Rice Platter Recipe

Daal Masoor with Aloo Tikki Rice Platter Recipe

  • PREP TIME
    20
  • COOK TIME
    40
  • SERVING
    3

Daal Masoor with Rice and Aloo Tikki is a favourite combo as our meal. This wholesome lunch and dinner made with Guard Rice is here to enhance your love for Pakistani food. Try out this Daal Masoori with Aloo Tikki Platter and share your feedback with us.

 Ingredients

Ingredients for Masoor Daal:
Ingredients for Tadka:
Ingredients for Aloo Tikki:
Ingredients for Rice Preparation:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a pot add water, daal masoor, onion, red chili powder, turmeric powder, salt, garlic cloves and cook for 3-4 minutes. Cover with lid and cook until fully done. Stir at regular intervals to avoid sticking.

2 .
Now add milk and cook for 2-3 minutes. Add garam masala powder and cook until thick in consistency.

3 .
For Tadka, in a pan heat oil and add garlic and fry until golden brown in color. Now add cumin seeds, green chilies, bay leaf and saute for 2-3 minutes.

4 .
Pour the prepared tadka over daal and your Masoor Dal is ready.

5 .
In a bowl add boiled potatoes and mash them. Now add cumin, green chilies, coriander, salt, turmeric powder, red chili powder, garam masala powder and mix well.

6 .
Now take the prepared mixture in the palm of your hand and make a tikki shape.

7 .
Heat oil in a pan and place the prepared tikki on it. Cook each side until golden in color. Your Aloo Tikki is ready. Set aside.

8 .
In a bowl add water and Guard Basmati Rice. Soak as per instructions on the pack.

9 .
In a pot heat oil and add onion, ginger garlic paste. Saute until onion gets light golden in color. Now add water, salt and bring the water to boil.

10 .
Now add soaked brown rice and cook until 80% water dries out. Cover with lid and steam on low flame for 10 minutes.

11 .
Your Brown rice is ready. serve it with Masoor Daal and Aloo Tikki.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
دال مسور بنانے کے لئے ایک برتن میں پانی، دال مسور، پیاز، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، نمک اور لہسن کی جویں ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر تین سے چار منٹ پکائیں۔

2 .
اب اس میں دودھ ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں اورپھر اس میں گرم مصالحہ پاؤڈر ڈال کر گاڑھی ہونے تک پکائیں۔

3 .
تڑکہ کے لئے ایک پین میں کھانے کا تیل گر م کرکے اس میں لہسن ڈال کر گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔اب اس میں ذیرہ، سبز مرچیں اور تیز پات ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔

4 .
اب اس تڑکہ کو دال پر ڈالیں،مسور دال کر تیار ہے۔

5 .
آلو ٹکی بنانے کے لئے ایک باؤل میں ابلے ہوئے آلو ڈال کر میش کر لیں۔ اب اس میں ذیرہ، سبز مرچیں، دھنیا، نمک، ہلدی پاؤڈر، لال مرچ پاؤڈر اور گرم مصالحہ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔

6 .
اب اس مکسچر کو اپنے ہاتھوں میں ڈال کر ٹِکی کی شکل بنا لیں۔

7 .
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں تیار کی ہوئی ٹِکی رکھیں اور ہر سائیڈ سے گولڈن ہونے تک پکا لیں، مزیدار آلو ٹِکیاں تیار ہیں۔

8 .
چاول بنانے کے لئے پیکٹ پر دی گئی ہدایات کے مطابق ایک باؤل میں باسمتی چاول ڈال کر بھگو دیں۔

9 .
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز اور ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر لائٹ گولڈن ہونے تک پکائیں اور پھر اس میں پانی، نمک ڈال کر ابلنے دیں۔

10 .
پھر اس میں بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر اسی فیصد پانی خشک ہونے تک پکائیں اور ڈھکن سے ڈھک کر دس منٹ دم پر رکھ دیں۔

11 .
مزیدار براؤن رائس تیار ہیں، آلو ٹکی اور دال مسور ڈا ل کر سرو کریں۔

Recipe Tips