Dahi Chana Chaat Recipe

Research Content

Dahi chana chaat a deliciously spiced chaat which is everyone’s favorite. Loaded with tangy tamarind sauce, green chutney and chunky veggies makes it an irresistible combo. Top your regular chana chaat with Kurkure to add a burst of spice, flavor, crunch and chaska. Give this lip-smacking recipe a try and let us know how it turned out.

Dahi Channa Chaat Recipe
Ingredients for chana chaat:
Oil 1 & 1/2 tbsp
Onion (chopped) 1 cup
Ginger garlic paste 1/2 tbsp
Green chilies (chopped) 1 tbsp
Salt to taste
Chaat masala 1 tbsp
Red chili sauce 2 tbsp
Sweet chili sauce 3 tbsp
Lemon juice 2 tbsp
Water as required
Chickpea (boiled) 1 cup
Curry masala 2 tbsp
Ingredients for tamarind date chutney:
Tamarind pulp 1 cup
Red chili flakes 1 tbsp
Brown sugar 1 ½ tbsp
Salt to taste
Cumin powder 1/2 tsp
Sugar 1 tbsp
Dates (deseed) 4-5
Water as required
Mint leaves (fresh) 1/4 cup
Ingredients for assembling:
Kurkure as topping
Potatoes (boiled & diced) as required
Onion (diced) as required
Tomatoes (chopped) as required
Chaat masala for sprinkle
Green sauce 2 tbsp
Yogurt 1/2 cup
Green chilies (chopped) for garnish
Chickpea (boiled) for garnish
Directions for chana chaat:
Heat oil in a pan, add onion and cook for 2 to 3 minutes until translucent.
Then add ginger garlic paste, green chilies, salt, chaat masala, red chili sauce, sweet chili sauce, lemon juice and mix it well.
Add water as required, boiled chickpea, curry masala and cook for 3 to 4 minutes.
Your chana chaat is ready. Set aside.
Directions for tamarind date chutney:
In a pan add tamarind pulp, chili flakes, brown sugar, salt, cumin powder and sugar.
Cook it for 2 to 3 minutes, then add dates and mix it well.
Add the mixture in blender, add mint leaves and blend until you get a smooth paste.
Your tamarind date chutney is ready. Set aside.
Assembling:
In a plate add prepared chana chaat, top it with onion, potatoes and tomatoes.
Sprinkle chaat masala, drizzle tamarind date chutney, green sauce and yogurt on top.
Garnish it with chickpeas, tomatoes and green chilies.
Lastly add Kurkure on top to add extra crunch in your chaat.
Tasty spicy chana chaat is ready to serve.
Preparation time: 15 minutes
Cooking time: 20-25 minutes
Serving: 2-3 persons

دہی چنا چاٹ ریسپی
چنا چاٹ بنانے کے اجزاء:
کھانے کا تیل 1اور آدھا کھانے کا چمچ
پیاز 1کپ
ادرک لہسن پیسٹ آدھا کھانے کا چمچ
سبز مرچیں 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
چاٹ مصالحہ 1کھانے کا چمچ
لال مرچ سوس 2کھانے کے چمچ
سویٹ چِلی سوس 3کھانے کے چمچ
لیمو ں کا رس 2کھانے کے چمچ
پانی حسبِ ضرورت
ابلے ہوئے چنے 1کپ
کڑی مصالحہ 2کھانے کے چمچ
چٹنی بنانے کے اجزاء:
املی کا گودا 1کپ
کٹی لال مرچ 1کھانے کا چمچ
براؤن شوگر 1اورآدھا کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
ذیرہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
چینی 1کھانے کا چمچ
کھجوریں 4-5عدد
پانی حسبِ ضرورت
پودینے کے پتے 1چوتھائی کپ
اسمبلنگ کے اجزاء:
کُر کُرے ٹوپنگ کے لئے
آلو ابلے اور کٹے ہوئے حسبِ ضرورت
چاٹ مصال چھڑکنے کے لئے
سبز چٹنی 2کھانے کے چمچ
دہی آدھا کپ
سبز مرچیں گارنش کے لئے
ابلے ہوئے چنے گارنش کے لئے
چنا چاٹ بنانے کی ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں پیاز ٖڈالیں اور دو سے تین منٹ پکائیں۔
اب اس میں ادرک لہسن پیسٹ، سبز مرچیں، نمک، چاٹ مصالحہ، لا ل مرچ سوس اور لیموں کا رس ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔
پھر اس میں حسبِ ضرورت پانی، ابلے ہوئے چنے اور کڑی مصالحہ ڈال کر تین سے چار منٹ پکائیں، چنا چاٹ تیار ہے۔
چٹنی ترکیب:
ایک پین میں املی کا گودا، کٹی لال مرچ، براؤن شوگر، نمک، ذیرہ پاؤڈر اور چینی ڈال کردو سے تین منٹ پکائیں۔
اب اس میں کھجوریں ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
پھر اس مکسچر کو اور پودینے کے پتوں کو بلینڈر میں اچھی طرح بلینڈ کر لیں، چٹنی تیار ہے۔
اسمبلنگ:
ایک پلیٹ میں تیار کی ہوئی چنا چاٹ ڈالیں اور اس پر پیاز، آلو، ٹماٹر رکھیں۔
اب اس پر چاٹ مصالحہ چھڑک کر چٹنی ڈال دیں۔
پھر اس پر سبز چٹنی اور دہی ڈالیں۔
اب اس پر چنوں، ٹماٹروں اور سبز مرچوں سے گارنش کر دیں۔
پھر آخر میں اس پر کُرکُر ڈال دیں۔
مزیدار دہی چنا چاٹ تیار ہیں۔
تیاری کا وقت: 15منٹ
پکانے کا وقت: 20-25منٹ
افراد: 2-3

LEAVE A REVIEW