Recipes

More

Dal Makhani with Lacha Paratha Recipe

Dal Makhani with Lacha Paratha Recipe

  • PREP TIME
    10
  • COOK TIME
    90
  • SERVING
    8

Dal Makhni is a simple but flavorful dal recipe made with Nurpur Cream & Butter that you need to try out today. Serve it with Lacha Paratha and enjoy your wholesome complete meal. Give this delicious meal combo of Dal Makhni with Lacha Paratha a try and let us know how it turned out.

 Ingredients

Preparation for Lacha Paratha:
Ingredients for Dal Makhni:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl, add flour, salt, oil, and water and knead into soft smooth dough. Rest for 30 mins.

2 .
Cut the dough into 8 equal parts and make balls. Keep them in a bowl, drizzle some oil, and cover with damp cloth for 15 minutes.

3 .
Take a ball, grease the rolling mat with oil and roll the ball into a thin sheet. Brush with melted butter, sprinkle some butter. Cut into thin strips. combine these strips together and make a dough ball again. brush butter on it. Rest for 10 minutes.

4 .
Drizzle oil and cook from both sides until cooked through. Serve hot with Dal makhni.

5 .
Wash and soak the lentils for 8 hours - overnight.

6 .
Transfer the drained lentils to a large pot. Add water and cook over medium low flame for 30-35 minute until you’re easily able to mash them between your fingers. Keep stirring in intervals to prevent it from sticking to the base.

7 .
Meanwhile, prepare the masala. Heat ghee in a pot. Add ginger garlic paste and cook for 2-3 minutes over medium heat. Add little water and red chili powder and cook for a minute. (keep the flame medium to low, do not burn the chili powder)

8 .
Add tomato puree and salt and cook until oil separates. Add water if needed. Now add this masala to the boiled dal. Mix well & now add the butter and cook the dal on low flame for 30-45 minutes, longer the better. Keep stirring in intervals.

9 .
Add toasted kasuri methi powder, a pinch of garam masala and mix well. Now lower the flame to the minimum & garnish with white butter and the fresh cream. Gently mix and cook for 4-5 more minutes.

10 .
Serve with hot lacha parathas.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ایک باؤل میں میدہ، نمک، کھانے کا تیل اور پانی ڈال کر نرم ٖڈو گوندھ لیں اور تیس منٹ سائیڈ پر رکھ دیں۔

2 .
اب ڈو کو آٹھ حصوں میں کاٹ کر پیڑے بنا لیں اور باؤل میں رکھ دیں اور اس پر کچھ کھانے کا تیل ڈال کر گیلے کپڑے سے ڈھک کر پندرہ منٹ سائیڈ پر رکھ دیں۔

3 .
پھر ایک رولنگ میٹ کو آئل سے گریس کریں اور اس پر ڈو پیڑا رکھ کر باریک شیٹ میں بیل لیں۔اب پگھلے ہوئے مکھن سے برش کرکے مکھن چھڑکیں اور سٹرپس میں کاٹ لیں اور ان سٹرپس کو ایک ساتھ جوڑ کر دوبارہ پیڑا بنا لیں اور مکھن لگا کر دس منٹ سائیڈ پر رکھ دیں۔

4 .
اب اس پر آئل ڈال کر دونوں سائیڈوں سے اچھی طرح پکا لیں۔

5 .
دالوں کو دھو کر آٹھ گھنٹے بھگو کر رکھ دیں۔

6 .
اب دالوں کو ایک بڑے برتن میں ڈالیں اور اس میں پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر ہلکی آنچ پر تیس سے پنتیس منٹ پکنے دیں۔

7 .
مصالحہ بنانے کے ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر دو سے تین منٹ درمیانی آنچ پر پکائیں۔اب اس میں تھوڑا سا پانی اور سرخ مرچ پاؤڈرڈال کر ایک منٹ پکائیں۔

8 .
پھر اس میں ٹماٹر پیورے اور نمک ڈال کر آئل علیحدہ ہونے تک پکائیں۔اب ابلی ہوئی دال میں مصالحہ ڈالیں اور اچھی طرح مکس کر کے اس میں مکھن ڈالیں اور ہلکی آنچ پر تیس سے پنتالیس منٹ پکائیں۔

9 .
اب اس میں قصوری میتھی پاؤڈراور گرم مصالحہ ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔پھر چولہا ہلکا کر کے مکھن اور تازہ کریم سے گارنش کرکے چار سے پانچ منٹ مکس کر لیں۔

10 .
مزیدار دال مکھنی وِد لچھا پراٹھا ریسپی تیا رہے۔

Recipe Tips