Recipes

More

Firni with Puri Recipe (Eid Special Dessert)

Firni with Puri Recipe (Eid Special Dessert)

  • PREP TIME
    15
  • COOK TIME
    30
  • SERVING
    5

Eid calls for sweet goodness and what is better than traditional Firni to try this Eid ul Fitr. This delicious dessert is a must-have to spread sweetness and happiness on this special occasion. Serve this Firni with Crispy Puri and treat yourself with this traditional goodness. Do not forget to share your feedback with us.

 Ingredients

Ingredients for Puri:
Ingredients for Rice Mixture:
Ingredients for Firni:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add flour, yogurt, salt, ghee and mix well. Add water and knead a soft and smooth dough. Let it rest for 10-15 minutes.

2 .
Take the dough, divide it into 8 equal parts. Take one part, make a dough ball, flatten it with greased hands.

3 .
Roll it out into flat circle and deep fry it until crispy and golden brown. Your Puri is ready. Set aside.

4 .
Roll it out into flat circle and deep fry it until crispy and golden brown. Your Puri is ready. Set aside.

5 .
In a pot heat milk and bring it to boil. Add rice mixture and cook over medium low flame until thick in consistency. Add sugar and cook until sugar dissolves.

6 .
Add cardamom powder and give it a good mix. Add butter and cook for 1-2 minutes.

7 .
Your Firni is ready. Garnish it with almonds, pistachios and silver paper and serve with Puri.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
پوری بنانے کے لئے ایک باؤل میں میدہ، دہی، نمک اور گھی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔ اب اس میں پانی ڈال کر نرم ڈو گوندھ لیں اور دس سے پندرہ منٹ سائیڈ پر رکھ دیں۔

2 .
اب ڈو کو آٹھ برابر حصوں میں تقسیم کر لیں اور پیڑے بنا لیں۔

3 .
پھر ان کو گول شکل میں بیل کر کرسپی اور گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔پوریاں تیار ہیں۔

4 .
چاولوں کا مکسچر بنانے کے لئے ایک بلینڈر میں چاول اور دودھ ڈال کر بلینڈ کرلیں۔

5 .
فرنی بنانے کے لئے ایک برتن میں دودھ گرم کرکے اسے ابال لیں۔ اب اس میں چاولوں کا مکسچر ڈال کر ہلکی آنچ پر گاڑھی ہونے تک پکائیں۔اب اس میں چینی ڈال کر اچھی طرح حل ہونے تک پکائیں۔

6 .
پھر اس میں الائچی پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔اب اس میں مکھن ڈال کر ایک سے دو منٹ پکائیں۔

7 .
فرنی تیار ہے۔بادام، پستہ اور چاندی کے ورق سے گارنش کرکے پوری کے ساتھ سرو کریں۔

Recipe Tips