Achari Keema Rice Platter Recipe

  • PREP TIME
    10
  • COOK TIME
    25
  • SERVING
    2

Research Content

Keema rice platter a recipe loaded with flavors and spices to try this Eid. This recipe is easy to make and delicious in taste. Give try to this rice platter recipe and let us know how it turned out.


Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

Step 1
In a blender add red chili powder, fennel seeds, salt, red chili flakes, fenugreek seeds, turmeric, garam masala powder, nigella seeds, cumin seeds and coriander seeds. Blend until you get a fine powder. Your achari masala is ready.

Step 2
Take two tablespoon of achari masala and mix lemon juice in it to make a thick paste.

Step 3
Take green chilies, deseed them and fill this achari masala paste in it. Set aside.

Step 4
In a pan heat oil, then add ginger garlic paste, onion and cook for 1 to 2 minutes. Then add tomatoes and cook for 2 to 3 minutes until soft. Add mince, salt, achari masala and cook for 6 to 8 minutes on medium low flame until water dries off.

Step 5
Now add yogurt and cook for 2 to 3 minutes. Then add prepared chilies and mix well. Cover and cook for 2 to 3 minutes. Garnish with green coriander and set aside.

Step 6
In a pan heat oil, add onion and cook until light golden brown. Add cumin, black cardamom, cinnamon stick, star anise, bay leaf and water.

Step 7
When it starts boiling add soaked rice, let it simmer for 2 to 3 minutes. Now cover and cook on low flame for about 10 minutes.

Step 8
Dish out rice in a platter and top it with prepared mince and green chilies.

Step 9
Delicious flavorful achari keema rice platter is ready to serve.


اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

Step 1
ایک بلینڈر میں لال مرچ پاؤڈر، سونف، نمک، لال مرچ پاؤڈر، سوکھی میتھی، ہلدی، گرم مصالحہ پاؤڈر، کلونجی، ثابت ذیرہ اور دھنیا ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کر لیں، اچاری مصالحہ تیار ہے۔

Step 2
دو کھانے کے چمچ اچاری مصالحہ میں لیموں کا رس مکس کرکے پیسٹ بنا لیں۔

Step 3
اب سبز مرچیں لے کر ان کے بیج نکال دیں اور اس میں اچاری مصالحہ پیسٹ بھر دیں۔

Step 4
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں ادرک لہسن پیسٹ اور پیاز ڈال کر ایک سے دو منٹ پکائیں۔اب اس میں ٹماٹر ڈال کر دو سے تین منٹ تک پکائیں۔پھر اس میں قیمہ، نمک اور اچاری مصالحہ ڈال کر درمیانی ہلکی آنچ پر چھ سے آٹھ منٹ پکائیں۔

Step 5
اب ا س میں دہی ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں اور تیاری کی ہوئی سبز مرچیں ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔پھر پھر ڈھکن سے ڈھک کر دو سے تین منٹ پکائیں اور دھنیے سے گارنش کر کے سائیڈ پر رکھ دیں۔

Step 6
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈالیں اور لائٹ گولڈن براؤن ہونے تک پکائیں۔اب اس میں ذیرہ، کالی الائچی، دارچینی، بادیان، کڑی پتااور پانی ڈال کر ابلنے دیں۔

Step 7
پھر اس میں بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر دو سے تین منٹ دم پر رکھ دیں۔اب ڈھکن سے ڈھک کر ہلکی آنچ پر دس منٹ تک پکنے دیں۔

Step 8
چاولوں کو پلیٹر میں ڈالیں اس پر تیار کیا ہوا قیمہ اور سبز مرچیں ڈال دیں۔

Step 9
مزیدار اچاری قیمہ رائس پلیٹر تیار ہے۔

LEAVE A REVIEW