Recipes

More

×

Matka Daal Chawal Recipe

Matka Daal Chawal Recipe

  • PREP TIME
    15
  • COOK TIME
    45
  • SERVING
    4

Aromatic Zeera Rice served with nutritious Daal in Matka is one appetizing combination that beats everything. Pair this magical meal with Coca-Cola and make your family time even more delightful. 

 Ingredients

Ingredients for Dal:
Ingredients for Tarka:
Ingredients for Zeera rice:
Ingredients for Onion Salad:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a pot heat oil and add onion, cook until translucent. Add ginger garlic and cook for a minute. Now add tomatoes and cook until tomatoes get soft. Add red chili powder, coriander powder, turmeric powder, cumin powder, salt and mix well. Cook for a minute. Add water and cook for 1-2 minutes.

2 .
Now add soaked lentils and mix well. add water and bring the daal to boil. Cover and cook until daal is fully done. Set aside.

3 .
For tarka, heat oil in a pan and add garlic and green chilies, cook for a minute.

4 .
Add cumin seeds, red button chilies, curry leaves and cook for another minute. Your Tarka is ready. Take off the lid of prepared daal, add garam masala powder and mix well.

5 .
Pour the prepared tarka over daal and mix well. Your Daal is ready. Set aside.

6 .
In a pot heat oil and add cumin seeds, sizzle for a minute. Add water and salt and bring it to boil.

7 .
Now add soaked rice and cook until 80% water has been absorbed. Cover and steam over low flame for 10-15 minutes.

8 .
Your zeera rice is ready to serve. Set aside.

9 .
In a bowl add chilled water and onion rings, soak for 10-15 minutes. Transfer the soaked onion rings in another bowl, add red chili powder, chaat masala, salt, lemon juice and mix well. your onion salad is ready.

10 .
Add the prepared daal and zeera rice in matka, top it with onion salad and pickle. Serve and enjoy.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
دال بنانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈالیں ل کر کچھ دیر پکائیں۔اب اس میں ادرک لہسن ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔ پھر اس میں ٹماٹر ڈال کر ٹماٹر نرم ہونے تک پکائیں۔اب اس میں لال مرچ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، زیرہ پاؤڈر اورنمک ڈال کر اچھی طرح مکس کرکے ایک منٹ تک پکائیں۔ پھر اس میں پانی ڈال کر ایک سے دو منٹ تک پکائیں۔

2 .
اب اس میں بھیگی ہوئی دالیں ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔ پھر اس میں پانی ڈال کر دالوں کو ابال لیں اورڈھکن سے ڈھک کردالیں اچھی طرح پک جانے تک پکا لیں۔

3 .
ترکہ بنانے کے لئے ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں لہسن اور ہری مرچیں ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔

4 .
اب اس میں زیرہ،خشک لال مرچ اورکڑی پتے ڈال کر مزید ایک منٹ تک پکائیں۔کا ترکہ تیار ہے۔ڈھکن اتار کر اس میں گرم مصالحہ ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔

5 .
ترکہ کو تیار کی ہوئی دال پر ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔دال تیار ہے۔

6 .
زیرہ چاول بنانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں زیرہ ڈال کر ایک منٹ تک ہلائیں اور پانی، نمک ڈال کر ابال لیں۔

7 .
اب اس میں بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر اسی فیصد پانی خشک ہونے تک پکائیں اور دس سے پندرہ منٹ تک ہلکی آنچ پردم پر رکھ دیں۔

8 .
زیرہ چاول تیار ہیں۔

9 .
پیاز سلادبنانے کے لئے ایک باؤل میں ٹھنڈا پانی اور پیازرنگز ڈال کر دس سے پندرہ منٹ بھگو کر رکھ دیں۔اببھگوئی ہوئی پیازرنگز کو ایک باؤل میں ڈال کر اس میں لال مرچ پاؤڈر، چاٹ مصالحہ، نمک اور لیموں کا رس ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔پیاز کا سلاد تیار ہے۔

10 .
اب تیار دال اور زیرہ چاول کو مٹکا میں ڈال کر اس پرپیاز سلاد اور اچار ڈال کر سرو کریں۔

Recipe Tips