Recipes

More

Matka Daal Chawal Recipe

Matka Daal Chawal Recipe

  • PREP TIME
    15
  • COOK TIME
    45
  • SERVING
    4

What can be better than delicious and aromatic Matka Daal Chawal. This perfect combination beats everything. Serve it with tangy green sauce and salad and let us know how these Matka Daal Chawal turned out.

 Ingredients

Ingredients for Dal:
Green Chutney:
Ingredients for Chawal:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a large pot, add water, chana dal, mung dal, masoor dal and bring it to boil.

2 .
Skim off the scum ad add onion, tomatoes, garlic, cumin seeds, red chili powder, turmeric powder and mix well. Partially cover with lid and cook until dal gets tender over medium low heat.

3 .
Now add salt, tadka and give it a good mix. Your daal is ready.

4 .
In a jar add mint leaves, coriander, green chilies, garlic, cumin seeds, pomegranate seeds, salt, chaat masala, water and blend well into smooth paste. Your Green Chutney is ready. Set aside.

5 .
Soak Guard Basmati Rice in a bowl for 20-25 minutes.

6 .
Heat oil in a pot, add ginger garlic paste and cook for a minute. Add whole spices and cook for another minute. Add water and salt and bring it to a boil.

7 .
Once the water starts to boil, add soaked rice and cook until 80% water has evaporated.

8 .
Add green chilies and cover with a lid. Steam for 12-15 minutes. Left off the steam.

9 .
Add steaming hot rice into a matka. Pour over dal, and top with green chutney and salad. Serve and Enjoy.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
دال بنانے کے لئے ایک بڑے برتن میں پانی، چنے کی دال، مونگ کی دال، مسور کی دال ڈال کر ابال لیں۔

2 .
اب اس سے جھاگ اتار کر پیاز، ٹماٹر، لہسن، زیرہ، لال مرچ پاؤڈر اور ہلدی پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔ پھرڈھکن سے ڈھک کر ہلکی آنچ پر دال گلنے تک پکائیں۔

3 .
پھر اس میں نمک، تڑکا ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔ دال تیار ہے۔

4 .
ایک جار میں پودینے کے پتے، دھنیا، ہری مرچ، لہسن، زیرہ، انار، نمک، چاٹ مصالحہ، پانی ڈال کر بلینڈ کر لیں۔ ہری چٹنی تیار ہے۔

5 .
چاول بنانے کے لئے چاولوں کو ایک باؤل میں بیس سے پچیس منٹ بھگو کر رکھ دیں۔

6 .
اب ایک پین میں تیل گرم کرکے اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر ایک منٹ پکائیں۔ پھر اس میں ثابت مصالحہ ڈال کر مزید ایک منٹ تک پکائیں۔ اب اس میں پانی اور نمک ڈال کر ابلنے دیں۔

7 .
جب پانی ابلنا شروع ہوجائے تو اس میں بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر اسی فیصد پانی خشک ہونے تک پکائیں۔

8 .
اب اس میں ہری مرچیں ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر بارہ سے پندرہ منٹ دم پر رکھ دیں۔

9 .
پھر گرم چاولوں کو مٹکا میں ڈالیں۔ دال پر ڈال کر اس پر دال ڈال دیں اور اس پر سبز چٹنی،سلاد رکھ دیں۔مزیدار مٹکا دال چاول تیار ہے۔

Recipe Tips