Mughlai Mutton Keema Recipe

Research Content

Mughlai Mutton Keema Recipe a flavorsome recipe which is rich in taste and texture. Topped with the goodness of fried nuts, which make it even more tempting in taste and look. Do try this Mughlai Mutton Keema Recipe and share your feedback with us

Mughlai Keema Recipe
Ingredients:
500g Mutton keema
1 cup Onion (chopped)
1 cup Tomatoes (sliced)
1/2 cup Oil
2 tbsp Green chilies (chopped)
Salt to taste
1 tsp Red chili powder
1 tbsp Ginger garlic paste
1 tsp Cumin seeds
1 tsp Coriander powder
1/4 tsp Turmeric powder
2 tbsp Cream
15 Almonds
15 Cashew nuts
1/4 cup Milk
Fresh coriander for garnish
Almonds (peeled) for garnish
Raisins for garnish
Cashew nuts for garnish
Directions:
In a blender add almonds, cashew nuts, milk and blend until you get a smooth textured paste. Set aside.
Heat oil in a pan, add onion, ginger garlic paste and sauté it for a minute.
Then add tomatoes, salt, red chili, cumin seeds, turmeric, coriander powder and cook until tomatoes get soft.
Add mince, add water as required, mix it well, cover and cook for 10 minutes.
Add green chilies, 3 tablespoon almond cashew nut paste, cream and mix.
In pan heat oil, add almonds, cashew nut, raisins and roast them.
Dish out keema, sprinkle roasted dry fruits and serve.
Preparation time: 10 minutes
Cooking time: 30 minutes
Serving: 4-6 persons

مغلائی قیمہ ریسپی
اجزاء:
مٹن قیمہ 500گرام
پیاز 1کپ
ٹماٹر 1کپ
کھانے کا تیل آدھا کپ
سبز مرچیں 2کھانے کے چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کاچمچ
ذیرہ 1چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ہلدی 1چوتھائی چائے کا چمچ
کریم 2کھانے کے چمچ
بادام 15عدد
کاجو 15عدد
دودھ 1چوتھائی کپ
تازہ دھنیا گارنش کے لئے
بادام گارنش کے لئے
کشمش گارنش کے لئے
کاجو گارنش کے لئے
ترکیب:
ایک بلینڈر میں بادام، کاجو اور دودھ ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کر کے پیسٹ بنا لیں۔
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں پیاز اور ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر ایک منٹ بھون لیں۔
پھر ا س میں ٹماٹر، نمک، لال مرچ پاؤڈر، ذیرہ،ہلدی اور دھنیا پاؤڈر ڈال کر ٹماٹر نرم ہونے تک پکائیں۔
ا ب اس میں قیمہ اور حسبِ ضرورت پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھانپ کر دس منٹ پکائیں۔
پھر اس میں سبز مرچیں، بادام پیسٹ اور کریم ڈال کر مکس کریں۔
اب ایک پین کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں بادام، کاجو اور کشمش ڈال کر روسٹ کر لیں۔
پھر اس پر روسٹ کئے خشک میوے چھڑکیں۔
تیاری کا وقت: 10منٹ
پکانے کا وقت: 30منٹ
افراد: 4-6

LEAVE A REVIEW