Recipes

More

Mutton Kofta with Mutton Pulao Recipe

Mutton Kofta with Mutton Pulao Recipe

  • PREP TIME
    15
  • COOK TIME
    75
  • SERVING
    4

Mutton Kofta with Mutton Pulao is one flavorful combination that will give you a perfect dawat experience. Add the magic of Coca-Cola to this delightful meal and enjoy your perfect family weekend together. Do not forget to share your feedback with us.

 Ingredients

Ingredients for Kofta Preparation:
Ingredients for Kofta Gravy:
Ingredients for White Mutton Pulao
Ingredients for Whole spices Sachet:
Ingredients for Mutton Stock:
Ingredients for White Mutton Pulao:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add mutton mince, roasted chickpea flour, poppy seeds, salt, red chili powder, coriander seeds crushed, egg, ginger garlic paste, red chili flakes, green coriander, green chilies, cumin powder and mix well.

2 .
Now take mince mixture in your hands and make meat balls. In a pot heat oil and add prepared meatballs. Fry them until 80%. Your Kofta are ready. Set aside.

3 .
In a pan heat oil and add onion, garlic, and ginger and cook until onion gets soft. Now add tomatoes and cook for 1-2 minutes.

4 .
Transfer the mixture into a blender and blend into smooth puree. Your puree is ready.

5 .
In a pan heat oil and add onion puree and cook for 1-2 minutes. Now add red chili flakes, paprika powder, salt, cumin powder and cook for 2-3 minutes. Add yogurt and cook until oil separates.

6 .
Add fried meat balls and water. Cover and cook for 10-15 minutes over low flame. Your Kofta are ready. Set aside.

7 .
Take a muslin cloth, add coriander seeds, cumin seeds, black cardamom, black peppercorns, cloves, and cinnamon stick, and make a sachet. Set aside.

8 .
In a pot heat water and add mutton, salt, whole spice sachet and cover and boil until mutton gets tender. Take the boiled mutton out and reserve the stock for later use.

9 .
In a pot heat oil and add cumin seeds, sizzle for a minute. Add onion and cook until translucent. Add tomatoes and cook until tomatoes get soft. Add boiled mutton and cook for 5 minutes. Add yogurt and cook 2-3 minutes.

10 .
Now add mutton stock and bring it to boil. Add rice and cook until 80% water has been absorbed. Cover and steam the rice over low flame for 10 minutes. Your mutton pulao is ready. Serve it with mutton kofta and enjoy.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
کوفتہ بنانے کے لئے ایک باؤل میں مٹن قیمہ، روسٹ کیا ہوا چنوں کا آٹا، خشخاش، نمک، لال مرچ پاؤڈر، سوکھا دھنیا، انڈہ، ادرک لہسن پیسٹ، کٹی لال مرچیں، سبز دھنیا، سبز مرچیں اور زیرہ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کر یں۔

2 .
اب اپنے ہاتھوں میں قیمہ مکسچر لیں اورکوفتے کی شکل بنا لیں۔ پھر ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں کوفتے ڈال کر اسی فیصد پکنے تک فرائی کر لیں۔کوفتے تیار ہیں۔

3 .
پیاز اور ٹماٹر پیوری بنانے کے لئے ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز، لہسن اور ادرک ڈال کر پیاز نرم ہونے تک پکائیں۔ اب اس میں ٹماٹر ڈال کرایک سے دو منٹ تک پکائیں۔

4 .
اب اس مکسچر کو بلینڈر میں ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کرلیں۔پیاز اور ٹماٹر پیوری تیار ہے۔

5 .
کوفتہ ہانڈی بنانے کے لئے ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز پیوری ڈال کرایک سے دو منٹ تک پکائیں۔ اب اس میں کٹی لال مرچیں، پیپریکا پاؤڈر، نمک اورزیرہ پاؤڈر ڈال کردو سے تین منٹ تک پکائیں۔اب اس میں دہی ڈال کر تیل الگ ہونے تک پکائیں۔

6 .
پھر اس میں فرائی کئے ہوئے کوفتے اور پانی ڈال کرڈھکن سے ڈھک کر دس سے پندرہ منٹ ہلکی آنچ پر پکنے دیں۔کوفتہ ہانڈی تیار ہے۔

7 .
ثابت مصالحہ ساشے بنانے کے لئے ململ کا کپڑا لیں، اس میں دھنیا، زیرہ، کالی الائچی، کالی مرچ، لونگ اور دار چینی اسٹک ڈال کرساشے بنا لیں اور سائیڈ پر رکھ دیں۔

8 .
مٹن یخنی بنانے کے لئے ایک برتن میں پانی گرم کرکے اس میں مٹن، نمک اور ثابت مصالحے کا ساشے ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر مٹن گلنے تک ابال لیں۔ ابلا ہوا مٹن نکال لیں اور بعد میں استعمال کے لیے یخنی محفوظ کر لیں۔

9 .
وائٹ مٹن پلاؤ بنانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں زیرہ ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔اب اس میں پیاز ڈال کر کچھ دیر پکا لیں۔پھر اس میں ٹماٹر ڈال کر ٹماٹر نرم ہونے تک پکائیں۔ اب اس میں ابلا ہوا مٹن ڈال کر پانچ منٹ تک پکائیں۔پھر اس میں دہی ڈال کردو سے تین منٹ پکائیں۔

10 .
پھر اس میں مٹن یخنی ڈال کر ابال لیں۔اب اس میں چاول ڈال کر اسی فیصد پانی خشک ہونے تک پکائیں۔پھر ڈھکن سے ڈھک کر ہلکی آنچ پر دس منٹ دم پر رکھ دیں۔وائٹ مٹن پلاؤ تیار ہے۔مٹن کوفتوں کے ساتھ سرو کریں۔

Recipe Tips