Mutton Mandi Recipe | Bakra Eid Recipe

  • PREP TIME
    120
  • COOK TIME
    120
  • SERVING
    5

Research Content

Mutton Mandi the traditional recipe from Middle East is here to try this Eid. Perfectly spiced mutton leg served with aromatic rice is an ultimate combo. Try this mutton mandi recipe this bakra eid and let us know your feedback.


 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a grinder add coriander seeds, cumin seeds, black pepper, cloves, fennel seeds, black cardamom, green cardamom, cinnamon sticks, star anise, ginger powder and curry leaves. Grind all these ingredients well until you get a fine powder. Your masala is ready set aside.

2 .
In a bowl mix lemon juice, ginger garlic paste, green chili paste, mandi masala and mix well.

3 .
Take mutton leg and place deep cuts on it. Sprinkle salt all over leg properly. Then drizzle prepared mixture on leg, wrap it in aluminum foil and marinate it for 6 to 8 hours or overnight in refrigerator.

4 .
Take a big pot heat oil and sauté onion in it until translucent for 2 to 3 minutes. Place marinated mutton leg in it and cook both sides for 4 to 5 minutes. Then add water, salt and bring it to boil on medium low flame.

5 .
When water starts boiling, cover the lid and let it boil for 1 hour at least or until it’s tender on medium high flame.

6 .
Take out the leg and separate the stock for later use.

7 .
In a bowl mix butter and mandi masla until well combined. Brush this mixture on boiled mutton leg properly.

8 .
Preheat your oven and bake mutton leg at 180 degrees for 20 to 25 minutes until brown.

9 .
Heat oil in a pan, sauté cumin seeds, bay leaves, star anise and green cardamom in it for 1 to 2 minutes. Then add green chili paste, black pepper, salt and cook for 2 to 3 minutes.

10 .
In a bowl add rice and soak them for 20 to 25 minutes.

11 .
Add leftover stock and bring it to boil. Then add socked rice and let it cook until water dries 80%.

12 .
Add almonds, raisins, baked mutton leg and steam it for 10 to 12 minutes.

13 .
When cooked, heat a coal and smoke your dish for another 5 minutes.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ایک گرینڈر میں دھنیا، ذیرہ، کالی مرچ، لونگ، سونف، کالی الائچی، سبز الائچی، دار چینی، بادیان، ادرک پاؤڈر اور کڑی پتا ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح گرینڈ کر لیں، مصالحہ تیار ہے۔

2 .
ایک باؤل میں لیموں کا رس،ادرک لہسن پیسٹ، سبز مرچوں کی پیسٹ اور مندی مصالحہ ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔

3 .
اب مٹن لیگ کر اس پر کٹ لگائیں اور اس پر اچھی طرح نمک چھڑکیں۔پھر اس پر تیار کیا ہوا مکسچر ڈٖالیں اور ایلو مینیم فوائل میں لپیٹ کر فریج میں چھ سے آٹھ گھنٹے میرینیٹ کے لئے رکھ دیں۔

4 .
ایک بڑے برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈال کر دو سے تین منٹ بھون لیں۔اب اس میں میرینیٹ کی ہوئی مٹن لیگ ڈالیں اور دونوں سائیڈوں کوچار سے پانچ منٹ پکائیں۔پھر اس میں پانی اور نمک ڈال کر درمیانی ہلکی آنچ پر ابلنے دیں۔

5 .
جب پانی ا بلنا شروع ہوجائے تو ڈھکن سے ڈھک کر تقریباََ ایک گھنٹے کے لئے ابلنے دیں۔

6 .
اب یخنی اور مٹن لیگ الگ الگ کر لیں۔

7 .
ایک باؤل میں مکھن اور مندی مصالحہ ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں اور یہی مکسچر ابلی ہوئی مٹن لیگ کو لگائیں۔

8 .
اب مٹن لیگ کو پہلے سے گرم اوون میں ایک سو اسی کے ٹمپریچر پر بیس سے پچیس منٹ بیک کر لیں۔

9 .
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں ذیرہ، کڑی پتا، بادیان اور سبز الائچی ڈال کر ایک سے دو منٹ بھون لیں۔اب اس میں سبز مرچوں کی پیسٹ، کالی مرچ اور نمک ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔

10 .
پھر ایک باؤل میں چاول ڈال کر بیس سے پچیس منٹ بھگو کر رکھ دیں۔

11 .
اب بچی ہوئی یخنی ڈال کر ابلنے دیں اور اس میں بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر اسی فیصد پکنے تک پکائیں۔

12 .
پھر اس میں بادام، کشمش، بیک کی ہوئی مٹن لیگ ڈال کر دس سے بارہ منٹ سٹیم کر لیں۔

13 .
جب اچھی طرح پک جائے تو کوئلے گرم کرکے اپنی ڈِش کو پانچ منٹ تک دھواں دیں۔

LEAVE A REVIEW