Pudina Paratha With Cucumber Raita Recipe

Research Content

Pudina Paratha : Easy and Quick breakfast/brunch Pudina Paratha with Cucumber Raita Recipe is a delicious combo. Raitas are everyone's favorite in summer. Learn step by step recipe by SooperChef. Try out this Pudina Paratha with Cucumber Raita Recipe and tell us how do you like it.

Pudina Paratha Recipe
Ingredients for paratha:
1/2 cup Wheat flour
1 cup All-purpose flour
1/2 tsp Turmeric powder
1/2 tsp Chaat masala
1 tsp Cumin powder
1 tsp Chili powder
1/4 tsp Black pepper powder
1/2 cup Mint leaves (chopped)
2 tbsp Ghee
Salt to taste
Water as required (for kneading)
Ingredients for cucumber raita:
1 cup Yogurt
1/4 cup Coriander (chopped)
1 tbsp Green chilies (chopped)
1 cup Cucumber (chopped)
Salt to taste
1/2 tsp Red chili powder
Directions for paratha:
In a bowl add wheat flour, all purpose flour, turmeric, chaat masala, cumin powder, chili powder, mint leaves, ghee, salt and black pepper.
Mix all these ingredients well, gradually add water and knead smooth dough. Rest for 10 to 15 minutes.
Divide the dough into small balls, take one ball roll it out and brush ghee on it.
Give it a fold, fold it again from other corner to give it a triangle shape and roll it out.
Heat a flat pan, grease it with ghee and cook paratha from both sides until fully cooked for about 3 to 4 minutes each side.
Directions for raita:
In a bowl add yogurt, coriander, green chilies, cucumber, salt and red chilies.
Mix all these ingredients well and your raita is ready.
Serve delicious pudina paratha with refreshing cucumaber raita and enjoy and tasty meal.
Preparation time: 10 minutes
Cooking time: 15 to 20 minutes
Serving: 4-5 persons

پودینہ پراٹھا ریسپی
پراٹھا بنانے کے اجزاء:
گندم کا آٹا آدھا کپ
میدہ 1کپ
ہلدی پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
چاٹ مصالحہ آدھا چائے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
چِلی پاؤڈر 1چائے کا چمچ
کالی مرچ پاؤڈر 1چوتھائی چائے کا چمچ
پودینے کے پتے آدھا کپ
گھی 2کھانے کے چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
پانی حسبِ ضرورت
رائتہ بنانے کے اجزاء:
دہی 1کپ
دھنیا 1چوتھائی کپ
کھیرا 1کپ
نمک حسبِ ذائقہ
لا ل مرچ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
پراٹھا ترکیب:
ایک باؤل میں گندم کا آٹا، میدہ، ہلدی، چاٹ مصالحہ، ذیرہ پاؤڈر، چِلی پاؤڈر، پودینے کے پتے، گھی،نمک اور کالی مرچ ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کرکے تھوڑا تھوڑا پانی ڈال کر دس سے پندرہ منٹ ڈو گوندھ لیں۔
اب ڈو کے چھوٹے پیڑے بنا لیں اور ہر پیڑے کو بیل کر اس پر گھی لگائیں۔
پھر اس کا دوبارہ پیڑا بنا ئیں اور بیل کر چکور شکل بنا لیں۔
اب توے کوگھیلگائیں اور پراٹھا ڈال کر دونوں سائیڈوں سے اچھی طرح پکا لیں۔
رائتہ ترکیب:
ایک باؤل میں دہی، دھنیا، سبز مرچیں، کھیرا، نمک اور لال مرچیں ڈال کر اچھی طرح مکس کریں، رائتہ تیار ہے۔
تیار ی کا وقت: 10منٹ
پکانے کا وقت: 15-20منٹ
افراد: 4-5

LEAVE A REVIEW