Recipes

More

Shahi Daal Mash Recipe

Shahi Daal Mash Recipe

  • PREP TIME
    10
  • COOK TIME
    30
  • SERVING
    4

Ever tried Daal Mash with a twist? Presenting you Shahi Daal Mash, an ultimate dinner and lunch recipe. This delicious meal is made with Chicken which enhances the taste of simple Daal Mash. Upgrade your Daal recipe with Shahi Daal Mash and let us know how it turned out.

 Ingredients

Ingredients:
Ingredients for Tarka:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add dal mash and water, soak for 30 minutes.

2 .
In a pot heat water and bring it to boil. Add soaked dal and boil until 80% done.

3 .
In another pot heat oil and add onion puree, cook for 4-5 minutes. Add ginger garlic paste and cook for a minute.

4 .
Add tomatoes and cook until tomatoes get soft.

5 .
Add red chili powder, turmeric powder, cumin powder, red chili flakes, salt, coriander powder, and cook until oil separates.

6 .
Add chicken and cook until chicken is half done. Now add boiled dal and cook until it’s fully tender. Your shahi dal mash is ready.

7 .
In a pan heat oil and add red button chilies, ginger, green chilies and garam masala powder. Cook for a minute.

8 .
Pour the prepared tarka over dal mash and garnish with green coriander. Your Shahi Dal mash is ready to serve.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
شاہی دال ماش بنانے کے لئے ایک باؤلمیں دال ماش اور پانی ڈال کر تیس منٹ تک بھگو دیں۔

2 .
اب ایک برتن میں پانی گرم کرکے اسے ابالیں اور بھگوئی ہوئی دال ڈال کر اسی فیصد پکنے تک ابال لیں۔

3 .
پھر ایک دوسرے برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز پیوری ڈال کر چار سے پانچ منٹ تک پکائیں۔ اب اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔

4 .
اب اس میں ٹماٹرڈال کر ٹماٹر کے نرم ہونے تک پکائیں۔

5 .
پھر اس میں لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، زیرہ پاؤڈر، کٹی سرخ مرچیں، نمک اوردھنیا پاؤڈر ڈال کرتیل الگ ہونے تک پکائیں۔

6 .
اب اس میں چکن ڈال کر چکن آدھاپکنے تک پکائیں۔پھر اس میں ابلی ہوئی دال ڈال کرگلنے تک پکائیں۔شاہی دال ماش تیار ہے۔

7 .
تڑکہ بنانے کے لئے ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں لال مرچیں، ادرک، ہری مرچ اور گرم مصالحہ پاؤڈر ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔

8 .
اب اس تڑکہ کو دال ماش پر ڈالیں اور ہرے دھنیے سے گارنش کریں۔ شاہی دال ماش تیار ہے۔

Recipe Tips