Recipes

More

Chatkhara Daal with Achari Mirch Recipe | Sehri Recipes

Chatkhara Daal with Achari Mirch Recipe | Sehri Recipes

  • PREP TIME
    15
  • COOK TIME
    40
  • SERVING
    4

Learn to make this Chatkhara Daal with Achari Mirch and give your taste buds a sizzling treat. The Chatpata Shan Chaat Masala makes this irresistible combo even more aromatic and flavourful. Give your regular Daal recipe a twist by making this Chatkhara Daal with Achari Mirch today and let us know how it turned out.

 Ingredients

Ingredients for Chatkhara Daal:
Ingredients for Tarka:
Ingredients for Achari Mirch:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a pot heat oil and add onion, cook for a minute. Add garlic and cook for another minute.

2 .
Add tomatoes and cook until they are soft. Now add red chili powder, turmeric powder, coriander powder, cumin powder, salt, Shan Chaat Masala and mix well. Add 1/4 cup water and cook until oil separates.

3 .
Add soaked red and yellow lentil and mix well. add water and cook until starts to boil. Now cover and cook over medium flame until daal gets tender.

4 .
In another pan heat oil and add garlic. Cook for a minute. Add red button chilies, mustard seeds, cumin seeds, curry leaf, green chilies and cook for 1-2 minutes. Now add garam masala and cook for a minute.

5 .
Pour the prepared tarka over chatkhara daal and mix well. your Chatkhara Daal is ready.

6 .
In a bowl add tamarind pulp, crushed coriander seeds, crushed cumin seeds, red chili powder, turmeric powder, salt, shan chaat masala and mix well.

7 .
Take green chilies and deseeds them. Fill them with prepared Achari masala.

8 .
Fry them for 1-2 minutes or low medium flame.

9 .
Your Achari Mirch is ready. Serve with Chatkhara Daal and enjoy.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
چٹخارہ دال بنانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈال کرایک منٹ تک پکائیں۔اب اس میں لہسن ڈال کر مزید ایک منٹ تک پکائیں۔

2 .
پھر اس میں ٹماٹر ڈال کر نرم ہونے تک پکائیں۔ اب اس میں لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، زیرہ پاؤڈر، نمک اور شان چاٹمصالحہ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔پھر ایک چوتھائی کپ پانی ڈال کر تیل الگ ہونے تک پکائیں۔

3 .
اب اس میں بھگوئی ہوئی مونگ دال اور مسور دال ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔پھر اس میں پانی ڈال کر ابلنے تک پکائیں۔ اب ڈھک سے ڈھک کر درمیانی آنچ پر دالیں گلنے تک پکائیں۔

4 .
پھر ایک دوسرے پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں لہسن ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔ اب اس میں لال مرچیں، رائی دانہ، زیرہ، کڑی پتا اور ہری مرچیں ڈال کرایک سے دو منٹ تک پکائیں۔ اب گرم مصالحہ ڈال کر مزید ایک منٹ تک پکائیں۔

5 .
اب تیار کیا ہوا تڑکہ چٹخارہ دا ل پر ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔

6 .
اچاری مرچ بنانے کے لئے ایک باؤل میں املی کا گودا، پسا ہوا دھنیا، پسا ہوا زیرہ، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، نمک اور شان چاٹ مصالحہ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

7 .
اب سبز مرچیں لے کر ان کے بیج نکا ل دیں اور اس میں تیار کیا ہوا اچاری مصالحہ بھر دیں۔

8 .
پھر ان کو ایک سے دو منٹ درمیانی آنچ پر فرائی کر لیں۔

9 .
اچاری مرچیں تیار ہیں، چٹخارہ دال کے ساتھ سرو کریں۔

Recipe Tips