Recipes

More

Chatpati Hari Mirch Kaleji Recipes by SooperChef

Chatpati Hari Mirch Kaleji Recipes by SooperChef

  • PREP TIME
    15
  • COOK TIME
    30
  • SERVING
    4

Make your Bakra Eid special by maing this simple Chatpati Hari Mirch Kaleji at home. Surprise your family with your cooking skills by trying out this Chatpati Kaleji and share your feedback with us.

 Ingredients

Ingredients for Boiled Kaleji
Ingredients for Chatpati Hari Mirch Kaleji

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a pot add water boil it then add ginger garlic paste, salt and kaleji in it. Now boil it until 80% done. Remove from water and set aside.

2 .
Now in a preheated pot add butter, onion and saute it for a min. add green chili paste, yogurt and cook for 1-2 mins.

3 .
Add tomatoes and mix it well. Now add red chili powder, garam masala powder, cumin powder, coriander powder and cook for 3-4 mins. Add 1/2 cup of water and cover and cook for 2-3 mins.

4 .
Add tamarind pieces and mix them well.Then add kaleji. Mix it well. Then add 1 cup of water. Cover and cook for 2-3 mins.Add salt, methi and cover and cook until kaleji is fully done.

5 .
Garnish it with onion rings, green chilies, lemon juice and serve. Your Chatpati Hari Mirch Kaleji is ready.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ابلی ہوئی کلیجی بنانے کے لئےایک برتن میں پانی ڈال کر ابالیں پھر اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ، نمک اور کلیجی ڈا ل کر اسی فیصد تک ابالیں اورپانی سے نکال کر ایک سائیڈپررکھ دیں۔

2 .
چٹ پٹی ہری مرچ کلیجی بنانے کے لئے پہلے سے گرم برتن میں مکھن اور پیاز ڈال کر ایک منٹ تک بھونیں۔پھرہری مرچ کا پیسٹ اور دہی ڈال کر ایک سے دو منٹ تک پکائیں۔

3 .
اب اس میں ٹماٹر ڈال کر اچھی طرح مکس کرکے اس میں لال مرچ پاؤڈر، گرم مصالحہ پاؤڈر، زیرہ پاؤڈراوردھنیا پاؤڈر ڈال کرتین سے چار منٹ تک پکائیں اورآدھا کپ پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر مزید دو سے تین منٹ تک پکائیں۔

4 .
پھر املی کے ٹکڑے ڈال کر اچھی طرح مکس کرکے کلیجی ڈال دیں اور اسے اچھی طرح مکس کریں پھر ایک کپ پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر دو سے تین منٹ تک پکائیں پھر نمک،اورمیتھی ڈال کر ڈھک کر کلیجی پوری طرح پک جانے تک پکائیں۔

5 .
اب اسے پیاز کے چھلوں، ہری مرچوں اور لیموں کے رس سے گارنش کریں اور سرو کریں۔ چٹپٹی ہری مرچ کلیجی تیار ہے۔

Recipe Tips