Recipes

More

Daal Makhni Shots

Daal Makhni Shots

  • PREP TIME
    10
  • COOK TIME
    40
  • SERVING
    5

Daal Makhni is one simple, easy and flavorful desi recipe that is loved by all. Serve this makhni naan and make this meal even more flavorful. Try out these delicious Daal Makhni Shots and let us know how it turned out.

 Ingredients

Ingredients for Dal Makhni:
Ingredients for Tarka:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a pot heat water and add soaked dal. Boil until its 85% done. Set aside.

2 .
In a pot heat oil and add onion. Cook until translucent. Now add ginger garlic paste and cook for a minute.

3 .
Add tomato puree, salt, red chili powder, turmeric powder, cumin powder, coriander powder and cook until oil appears. Now add boiled dal and water. Cook over low flame for 20-25 mins.

4 .
Now add butter, cream and cook over low flame for 4-5 minutes. Add garam masala powder and mix well.

5 .
Your Dal Makhni is ready. Set aside.

6 .
In a pan heat butter and add red chili powder, cumin seeds and cook for a few seconds.

7 .
Now pour the prepared tarka over dal makhni.

8 .
Garnish it with green chilies and coriander and serve with naan.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
دال مکھنی بنانے کے لئے ایک برتن میں پانی گرم کرکے اس میں بھگوئی ہوئی دال ڈال کر پچاسی فیصد پکنے تک ابال لیں۔

2 .
اب ایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈال کر کچھ دیر تک پکائیں۔پھر اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔

3 .
پھر اس میں ٹماٹر پیوری، نمک، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، زیرہ پاؤڈر اوردھنیا پاؤڈر ڈال کر تیل آنے تک پکائیں۔ اب اس میں ابلی ہوئی دال اور پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر بیس سے پچیس منٹ پکائیں۔

4 .
اب اس میں مکھن اور کریم ہلکی آنچ پر چار سے پانچ منٹ پکائیں۔پھر اس میں گرم مصالحہ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کر یں۔

5 .
دال مکھنی تیار ہے۔

6 .
ترکہ بنانے کے لئے ایک پین میں مکھن گرم کرکے اس میں لال مرچ پاؤڈراور زیرہ پاؤڈر ڈال کر کچھ سیکنڈ پکائیں۔

7 .
اب تیار ترکہ کو دال مکھنی پر ڈال دیں۔

8 .
سبز مرچوں اور دھنیے سے گارنش کرکے سرو کریں۔

Recipe Tips