Lahori Murgh Cholay Recipe

Research Content

Are you missing going out to eat your favorite street style chanay for breakfast? Lahori Murgh Cholay with the classic taste is what you need to try at home to satisfy your craving. Give this easy Lahori Murgh Cholay Recipe a try and let us know how it turned out for you.

Lahori Murgh Cholay
Ingredients:
5 Chicken leg pieces
1 cup White chickpea
1 tbsp Ginger garlic paste
Salt to taste
1 cup Onion (chopped)
1 cup Tomato puree
1 tbsp Red chili powder
1/4 cup Split red lentil
1 tsp Coriander powder
1 tsp Turmeric powder
2-3 Green chilies
1/2 tsp Garam masala
1 tsp Cumin
1 Curry leaf
4-5 Cloves
5-6 Black pepper
Green coriander for garnish
Directions:
Soak chickpeas overnight then boil until fully cooked.
In a pan heat oil, then add onion and cook until translucent. Add ginger garlic paste and mix.
Then add salt, red chili powder, turmeric, curry leaf, black cloves, black pepper, cumin and cook for 2 to 3 minutes.
Then add tomato puree, chicken leg pieces and cook for 10 to 12 minutes.
Add red lentil, water as required and cook for 15 minutes until lentil is cooked properly.
In the end add boiled chickpea; cover it with lid for 10 to 15 minutes more and your dish is ready.
Garnish with green chilies, coriander, ginger and serve tasty lahori murgh cholay.
Preparation time: 15-20 minutes
Cooking time: 40-45 minutes
Serving: 3-4 persons

لاہوری مرغ چھولے ریسپی
اجزاء:
چکن لیگ پیس 5عدد
سفید چنے 1کپ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
پیاز 1کپ
پسے ہوئے ٹماٹر 1کپ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
دال مسور 1چوتھائی کپ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ہلدی پاؤڈر 1چائے کا چمچ
سبز مرچیں 2-3عدد
گرم مصالحہ آدھا چائے کا چمچ
ذیرہ 1چائے کا چمچ
کڑی پتا 1عدد
لونگ 4-5عدد
کالی مرچ 5-6عدد
سبز دھنیا گارنش کے لئے
ترکیب:
سفید چنوں کو رات بھر بھگو کر رکھیں اورابال لیں جب تک چنے اچھی طرح پک جائیں۔
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں پیاز ڈال کر تھوڑا سا پکا لیں۔
پھر اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
اب اس میں نمک، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی، کڑی پتا، کالی لونگ اور ذیرہ ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔
پھر اس میں پسے ہوئے ٹماٹر اور چکن لیگ پیس ڈال کر دس سے بارہ منٹ پکائیں۔
اب اس میں دال مسور اور حسبِ ضرورت پانی ڈال کر پندرہ منٹ پکائیں۔
پھر آخر میں ابلے ہوئے چنے ڈالیں اور ڈھکن سے ڈھانپ کر دس سے پندرہ منٹ پکائیں۔
ا ب سبز مرچوں، دھنیا اور ادرک سے گارنش کر کے سرو کریں۔
تیار ی کا وقت: 15-20منٹ
پکانے کا وقت: 40-45منٹ
افراد: 3-4

LEAVE A REVIEW