Recipes

More

Murgh Musallam Recipe by SooperChef

Murgh Musallam Recipe by SooperChef

  • PREP TIME
    25
  • COOK TIME
    75
  • SERVING
    4

Elevate Your Cooking Game with Murgh Musallam - A Flavorful Journey into Whole Chicken Perfection! 🍲🔥 Dive into the world of Chicken Musallam with our detailed tutorial. Unleash culinary excellence with our easy-to-follow steps! 

 Ingredients

Ingredients for Chicken Preparation
Ingredients for Almond cashew nut paste
Ingredients for Murgh Musalam Gravy

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add NESTLÉ MILKPAK Yogurt, red chili powder, tandoori masala, coriander powder, cumin powder, salt, lemon juice, ginger garlic paste and mix it well.

2 .
Now place whole chicken in the marinade and marinate it well.

3 .
Place boiled eggs into the whole chicken and tie the legs with threads and wooden sticks.Marinate the chicken for 4-5 hours.

4 .
In a pot heat oil and place marinated chicken. Shallow fry each side for 3-4 mins or until 50% done. Set aside.

5 .
In a pot heat oil and add cumin seeds, cook for a minute. Add cashew nuts, almonds, aloo Bukhara and cook for another minute.

6 .
Add water, salt, and black pepper crushed and cook until it starts to boil.

7 .
Now add rice and cook until 80% water absorbs. Cover and steam over low flame for 10-15 mins. Set aside.

8 .
In a blender add almonds, cashew nuts, and water and blend it well. Set aside.

9 .
In a pot heat oil and add onion paste. Cook for a minute.Add ginger garlic paste, tomato puree, coriander powder, red chili powder, turmeric powder, salt, almond cashew nut paste and cook for 4-5 mins.

10 .
Add NESTLÉ MILKPAK yogurt and cook for 1-2 mins. Add leftover marinade and cook until oil separates.

11 .
Now add water and bring it to a simmer.Place fried chicken in this gravy and cover and cook for 15-20 mins or until chicken is fully done.

12 .
Serve it with prepared nuts pulao and enjoy. Your Murgh Musallam is ready.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
چکن بنانے کے لئے ایک باؤل میں نیسلے ملک پیک دہی، لال مرچ پاؤڈر، تندوری مصالحہ، دھنیا پاؤڈر، زیرہ پاؤڈر، نمک، لیموں کا رس، ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

2 .
اب اس پوری چکن کو تیار مصالحے سے میرینیٹکر دیں۔

3 .
پھر ابلے ہوئے انڈوں کو اس پوری چکن میں رکھیں اور ٹانگوں کو دھاگے اور سٹکس سے باندھ دیں۔اب چکن کوچار سے پانچ گھنٹے کے لیے میرینیٹ کریں۔

4 .
پھرایک برتن میں کھانے کا تیل گرم کرکر کے اس میں میرینیٹ کیا ہواچکن ڈال کر ہر سائیڈ سے تین سے چارمنٹ پچاس فیصدپکنے تک شیلو فرائی کریں۔

5 .
ڈرائی فروٹپلاؤ بنانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کاتیل گرم کرکے اس میں زیرہ ڈال کرایک منٹ تک پکائیں پھر اس میں کاجو، بادام اورآلو بخارا ڈال کر مزید ایک منٹ تک پکائیں۔

6 .
اب اس میں پانی، نمک، اور کالی مرچ ڈال کر ابالنے تک پکائیں۔

7 .
پھراس میں چاول ڈال کراسے اسی فیصد تک پکا لیں پھر پانی جذب ہونے تک پکائیں اور دس سے پندرہ منٹ تک ہلکی آنچ پر ڈھانپ کردم دیں۔

8 .
بادام کاجو کا پیسٹ بنانے کے لئے ایک بلینڈر میں بادام، کاجو اور پانی ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کریں۔

9 .
مرغ مسلم گریوی بنانے کے لئے ایک برتن میں کھانے کاتیل گرم کرکے اس میں پیاز کا پیسٹ ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں پھر اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ، ٹماٹرکی پیوری، دھنیا پاؤڈر، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، نمک اوربادام کاجو کا پیسٹ ڈال کرچار سے پانچ منٹ تک پکائیں۔

10 .
پھراس میں نیسلے ملک پیک دہی ڈال کر ایک سے دو منٹ تک پکائیں پھراس میں بچا ہوا میرینیڈڈال کر کھانے کاتیل الگ ہونے تک پکائیں۔

11 .
اب پانی اس میں ڈال کر اسے ابالیں پھر گریوی میں فرائیڈ چکن رکھ کر ڈھک کربیس سے پندرہ منٹ یاں چکن پوری طرح پکنے تک پکائیں۔

12 .
مرغ مسلم تیار ہے۔ڈرائی فروٹس کے ساتھ گارنیش کریں۔

Recipe Tips